Propolis je smola, koju pčele sakupljaju na pupovima drveća, a nakon toga ga u košnici dodatno obrađuju, dodajuću mu razne izlučevine žlijezda, čime on postaje ljekovit. Pčele ga odlažu u košnicu, uglavnom njime zatvarajući pukotine i otvore, kako bi se lakše regulirala mikroklima u košnici.

Ne bez razloga, nazivaju ga lijekom 21. stoljeća. Njegova primjena datira još iz antičkih vremena. Zahvaljujući brojnim istraživanjima njegovih svojstava, primjena mu nikada nije bila veća. Dokazano je njegovo učinkovito djelovanje protiv virusa, bakterija i gljivica, a ima i anestetički, antioksidacijski i protutumorski učinak. Bakterije na njega ne stvaraju otpornost, kao na farmaceutske antibiotike. Kao snažan antioksidans učinkovito djeluje protiv slobodnih radikala, koji se danas smatraju uzročnicima mnogih pa i najtežih bolesti poput karcinoma, ateroskleroze, Parkinsonove i Alzheimerove bolesti. Značajna mu je i primjena u dermatologiji i stomatologiji.

Pčelice ga koriste kao jedini lijek u očuvanju svojega zdravlja, što bi se reklo – Katica za sve. Mi ga koristimo za izradu alkoholne otopine propolisa, ali i kao sastojak masti od propolisa.