Pelud su muške spolne stanice cvijeta koje pčelama služe kao glavni izvor proteina, vitamina, minerala, lipida. Značajan je po sadržaju enzima, koenzima i hormona.

Pelud se koristi za jačanje organizma i podizanje njegovog imuniteta. Ima pozitivan učinak na rast i razvoj, povećava plodnost, povećava broj eritrocita i leukocita, poboljšava cirkulaciju krvi, ima biostimulativna i regenerativna svojstva – osobito za jetru, protubakterijski učinak, kod želučano-crijevnih oboljenja i infekcija mokraćnih puteva, usporava starenje, stimulira apetit, jača koronarne arterije, mišićno tkivo i srce, poboljšava vid i potiče rast kose. Daje dobre rezultate kod anemije, jer znatno povećava nivo hemoglobina u krvi.

Pelud koju proizvodimo, ako se ne koristi u mednim mješavinama, sušimo u posebnoj sušari na 40˚C kako bi sačuvala svoju djelotvornost.

Kod upotrebe sušene peludi treba napomenuti da mnogi potrošači ovaj izniman i učinkovit proizvod ne koriste na pravilan način. Pelud je najbolje prije konzumiranja umiješati u jogurt i pustiti da stoji 10-12 sati. Na taj način će celulozne ovojnice peludnih zrnaca (intina) početi fermentaciju, pucanje i povećati iskoristivost peludi preko 80%. U suprotnom ako se pelud konzumira “žlicom” iskoristivost je manja od 20%.

Kod mednih mješavina mehanizam razgradnje celuloze preuzima na sebe sami med, koji svojom kiselinom, kroz desetak dana omogućava povećanu iskoristivost peludi u organizmu. Sličan postupak rade i pčele u košnici, kada donesu pelud u košnicu. One ju spremaju u ćelije saća, dodaju joj određene fermente i provode fermentaciju. Tako obrađena pelud u košnici ima i nekoliko puta veću učinkovitost od sirove – neobrađene.